Mandag den 24. februar: Foredrag v. Anne Marie Nielsen, “Vejen til Palmyra”  

 HUSK gyldigt medlemskort eller adgangsbillet*

 

Foreningen Società Dante Alighieri inviterer til et foredrag ved  mag.art. i klassisk arkæologi, Anne Marie Nielsen:

 

“Vejen til Palmyra”  

Mandag den 24. februar kl. 19.00 (NB: altså lidt tidligere end normalt!!)

Århus Universitet,

I det vanlige lokale i de “gule bygninger”, i Nordøsthjørnet.

Bygning 1324, lokale 011

Se kort på dette LINK

 

Vejen til Palmyra  

I en tid hvor globalisering, migration og kultursammenstød præger dagsordenen mange steder i verden, har ørkenbyen Palmyra i Syrien igen fanget opmærksomheden med sin fascinerende historie som et af antikkens multikulturelle samfund.

Med sin beliggenhed ved Efqa-kilden i den syriske ørken midt mellem Eufrat-floden og Middelhavet var oasebyen et naturligt knudepunkt mellem handelsruter og karavaneveje og dermed centrum for udveksling af både varer og kultur mellem øst og vest. Samtidig var byen den yderste bastion i det romerske rige mod øst og blev på denne baggrund et pulserende mødested for forskellige kulturer. Karavanerne, der kom gennem byen, medbragte silke fra Kina, bomuld, krydderier, ædelsten og farvestoffer fra Indien, elfenben fra Afrika, myrra og røgelse fra Arabien og vin, metaller og glas fra vesten. Det er også i Palmyra vi finder historien om den meget berømte dronning Zenobia.

Historien udfoldes senest i Glyptotekets roste udstilling, Vejen til Palmyra, som tager udgangspunkt i museets samling af palmyrenske gravportrætter, den største samling uden for Syrien.

De aktuelle konflikter i Syrien har skabt fornyet fokus på værdien af den enestående kulturarv i området. De første tre århundreder af vor tidsregning er Palmyras storhedstid, hvor byen spillede en vigtig rolle, både lokalt, regionalt og globalt, ikke mindst i forhold til det romerske imperium. Glyptotekets gravportrætter udgør en vigtig og særlig del af byens kulturminder.

Den storslåede metropol i oasen i ørkenen præsenteres og sættes ind i samtidens storpolitiske situation.

Palmyra har gennem tiden været beskrevet i både jødiske, arabiske og antikke tekster, ofte med fokus på byens berømte dronning Zenobia, der også i moderne tid har er blevet beskrevet og fortolket i både litteratur, billedkunst, musik og film. Foredraget præsenterer en række af tidens forskellige fremstillinger af Zenobia, der også peger ind i hele den vestlige opfattelse af ”østen”, der har præget fortællingen om Palmyra siden byen blev ”genopdaget” i det 18. århundrede af de to englændere Dawkins og Wood.

Selve historien om, hvordan gravportrætterne kom til Glyptoteket, bliver præsenteret med udgangspunkt i en omfattende korrespondance mellem museets grundlægger Carl Jacobsen og den danske konsul i Beirut, Julius Løytved, der havde et nært forhold i 1880’erne og 1890’erne, hvor hovedparten af samlingen blev erhvervet.

I dag er en del af byens kulturgenstande enten ødelagt eller til salg på det illegale marked, bl.a. gennem terrorgruppen IS, som i 2015 invaderede byen, sprængte antikke ruiner og monumenter og plyndrede for værdier.

Anne Marie Nielsen, mag.art. i klassisk arkæologi, nyligt pensioneret fra Ny Carlsberg Glyptotek som museumsinspektør i museets græsk-romerske samling. Har skrevet bredt om antikke emner og kurateret mange udstillinger, Senest kurator på Glyptotekets særudstilling Vejen til Palmyra, sammen med professor Rubina Raja, Aarhus Universitet. Udstillingen er åben til 1. marts 2020.

www.glyptoteket.dk

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang og skal ikke forhåndstilmelde sig, men foreviser blot på anfordring gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.
* Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen, og samtidig få adgang til 10-15 arrangementer). 

.

Efter foredraget bydes som vanligt på et glas vin og en hyggelig snak med Anne Marie Nielsen og med de øvrige medlemmer.