Torsdag den 12. november: Lucio Fontana i Albissola: Kunstnermøder og futuristiske keramiske eksperimenter.

Foreningen Società Dante Alighieri inviterer til et foredrag på dansk ved cand. mag. kunsthistoriker Ruth Christensen.

I forlængelse af idéhistoriker og forfatter Lars Morells foredrag i efteråret 2014: Asger Jorn i Italien vil kunsthistoriker Ruth Christensen holde et foredrag om maleren, mosaikkunstneren, keramikeren og billedhuggeren Lucio Fontana:

Lucio Fontana i Albissola: Kunstnermøder og futuristiske keramiske eksperimenter.

Torsdag den 12. november,  kl. 19.30

Aarhus Universitet,

NB: På ”Statskundskab”

– bygningen tæt ved det vanlige foredragslokale, men lige på den anden side af vejen

Bygning 1333, lokale 101

Se kort på dette LINK

Lucio Fontana (1899-1968) anses i vide kunstkredse for at være én af de mest indflydelsesrige og innovative italienske kunstnere i tiden efter Anden Verdenskrig. Fontana er især kendt for sine tagli (overvejende monokrome, opskårne eller flængede lærreder), men hans oeuvre er karakteriseret ved såvel arkitektur, skulptur, keramik som maleri.

I perioden mellem 1935–40 er Fontana dybt engageret i arbejdet med keramiske værker i Albissola Marina ved Liguriakysten, hvor han er tilknyttet Manifattura Giuseppe Mazotti. Byen er på dette tidspunkt blevet et kunstnerisk centrum for en gruppe af kunstnere tilhørende den futuristiske bevægelse, som er interesserede i at arbejde med keramisk produktion, heriblandt Tullio Mazotti (søn af Giuseppe Mazotti) også kaldet Tullio d`Albisola. D`Albisola og Fontana vedbliver med at samarbejde og udveksle kunstneriske såvel som tekniske idéer i mange år fremover.

De fleste af disse tidlige keramiske arbejder, som Fontana skaber i Albissola, antager dyre- og planteformer og er belagt med glasurer i intense gyldne, pink, sorte, grønne og røde farver.

Farven benyttes i denne sammenhæng primært som en måde at forbinde massen med det omgivende rum på – et formelt aspekt, som Fontana til stadighed udforsker i de kommende årtier.

I 1946 initierer Fontana bevægelsen Lo Spazialismo i Argentina, hvor han er bosat under krigen, og i 1947 udgiver han bevægelsens første manifest Primo Manifesto dello Spazialismo i Italien.

I 1950`erne og 60`erne opholder Fontana sig fortløbende i sit sommeratelier på Piazza Pozzo Garitta i Albissola Marina, hvori han skaber flere værker. Atelieret fungerer endvidere som hjemsted for en del kunstnere. Fontana udlåner eksempelvis atelieret til Asger Jorn, da kunstneren ankommer for at slå sig ned i Albissola Marina i sommeren 1954. I Albissola arbejder de to kunstnere på samme keramiske værksteder og udveksler billeder og skulpturer indbyrdes. Jorn har antageligvis ladet sig inspirere af Fontanas keramiske skulpturer.

Foredraget vil introducere de tilhørende til forskellige lokaliteter i Albissola Marina og omegn, hvor Fontanas værker kan ses og opleves, herunder ikke mindst promenaden Lungomare degli Artisti i Albissola Marina, som i udgangspunktet er skabt til ære for Asger Jorn i begyndelsen af 1960`erne.

Ruth Christensen har hovedfag i Kunsthistorieog har een bachelorgrad i Italiensk, og har under sit studium har beskæftiget mig indgående med den italienske futurisme, og bl.a. også haft lejlighed til at formilde sin viden på sommerhøjskole i Südtyrol.

Medlemmerne af Società Dante Alighieri – har gratis adgang og skal ikke forhåndstilmelde sig, men de viser på blot på forlangende gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.

*NB: Gæster og ikke-medlemmer af Società  Dante Alighieri skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen – se under Indmeldelse , og samtidig få gratis adgang til 10-15 arrangementer).

Vi håber at se alle medlemmerne til foredraget, der som vanligt afsluttes med glas vin og mulighed for en hyggelig snak med foredragsholderen og med de øvrige medlemmer

NB: Der planlægges en rejse med Lars Morell og Ruth Christensen til Albissola, Genova og Nice til foråret 2016