Program – Efterår 2019

Dante Alighieri – Odense: Program – Efterår 2019

Mandag den 2.9.2019 kl. 18.30   Restaurant ”l Pupi Siciliani”, Vindegade 73, 5000 Odense

Gastronomisk aften på restaurant ”l Pupi Siciliani”

Vi starter sæsonen med at besøge den italienske restaurant ”I Pupi Siciliani”, hvor vi skal prøve nogle af deres klassiske retter fra Menu Rustico:

Forret: Carpaccio di Manzo Affumicato con Olive, Funghi e Cipolle e Maionese alla Paprica.

Hjemmerøget carpaccio af okse med grøntsagspaté, paprikamayo og parmesan.

Hovedret: Guance di Maiale Brasate al Vino Rosso con Nocciole, Lardo e Puré di Prugne.

Rødvinsbraseret svinekæbe med hasselnødder, lardo og blommepuré.

Dessert: Tiramisu Classico con Marsala e Scorza D’Arancia.

Klassisk tiramisu med marsala og appelsin.

Der vil også blive serveret lidt startere og diverse brød. Desuden vil I Pupi Siciliani’s ejer Antonio Parisi fortælle lidt om italiensk mad og om sin egen historie fra Sicilien til Odense.

Pris: 295 kr. Vi har fået et fint tilbud på normalprisen. Drikkelse skal man selv tilkøbe.

Hvis arrangementet bliver overbooket, vil det blive gentaget den følgende mandag den 9.9.2019 kl. 18.30.

Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er den 26.8.2019.

 

Tirsdag den 8.10.2019 kl. 19.00   Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

Alto Aldige – Stare insieme è un’arte – at leve sammen er en kunst

Merete Hellmers vil være vores rejsefører til den Norditalienske provins Alto Aldige, som slås med etniske og nationale konflikter, som aftenens foredrag vil gøre os klogere på.

I september 2019 er det 100 år siden, at den sydlige del af det østrigske kronland Tyrol officielt blev indlemmet i Italien. Forholdet mellem den tysksprogede og italiensksprogede befolkningsgruppe har været præget af konflikt, og også i dag, hvor der hersker fred, tales ofte om to parallelle samfund i stedet for et samliv mellem tysk/østrigsk og italiensk.

Aftenens foredrag vil have fokus på den italiensksprogede befolkningsgruppe, der er i flertal på nationalt niveau, men som med en befolkningsandel på godt 25% udgør et mindretal i provinsen Alto Adige. Hvordan befinder de sig i den tyskdominerede provins?

Indledningsvist vil der blive givet et rids af provinsens dramatiske historie og dernæst perspektiveres til to nutidige litterære værker for at se på, hvordan to italiensksprogede forfattere fra Alto Adige har valgt at skildre det indbyrdes forhold, og hvordan de ser på det hyppigt anvendte begreb il disagio degli italiani, hvilket kan gengives meditalienernes følelse af at leve som fremmede i deres eget land”.

De to værker er:

Kareen De Martin Pinter: L’animo leggero (2013) om en 10årig piges liv i Bolzano 1991/92 med et slutkapitel, der foregår i år 2000.

Bruno Durante: La valigia del doganiere. (2012) Et erindringsværk af en syditaliener, der i 1968 tiltræder en stilling som tolder ved Brennerpasset og her i 2018 stadig bor i provinsen.

Merete Hellmers vil give sit og andres bud på mulighederne for et ”stare insieme”, et samliv i stedet for parallelle liv.

Merete Hellmers er tidligere gymnasielærer og ivrig deltager på mange kurser og rejser til Italien.

Aftenen afsluttes naturligvis med et glas vin eller to – måske fra Alto Aldige!

Der er gratis adgang for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 50. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding for ikke-medlemmer er den 7.10.2019.

 

Mandag den 28.10.2019 kl. 19.00   Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

MARE NOSTRUM – Romerne og Middelhavet

Tønnes Bekker-Nielsen vil denne aften tage os med på en spændende sejlads til det gamle Rom og Middelhavet. Han har netop udgivet den længe ventede og helt enestående bog med titlen ”MARE NOSTRUM”:

Romerrigets historie er også historien om Middelhavet. Havet bandt rigets provinser sammen, og uden havets ressourcer og kornforsyninger ad søvejen kunne en storby som Rom ikke overleve. Middelhavet var for romerne på en gang dragende og farefuldt: vejen til magt, ære og velstand, men også et farligt sted, hvor menneskeliv og store formuer på et øjeblik kunne forsvinde i dybet.  

Denne bog, den første af sin art på dansk, følger Middelhavets rolle i romernes liv gennem 800 år, fra de tidligste krigsfartøjer til verdens første tankskibe, fra flådepolitik til fiskeopdræt. Undervejs møder vi de romere, der arbejdede på kajen eller færdedes på havet og nogle af de guder og helgener, der beskyttede dem på deres sørejser.

Bogen koster normalt kr. 298,- men ved foredraget kan den købes til special-prisen kun kr. 198,-

Bogen skal betales kontant (ikke Mobile Pay) – så husk kontanter. Foreningen skal nok sørge for at være forsynet med et stort antal 2-kroner til byttepenge. Det er en fantastisk flot og rigt illustreret og meget læsevenlig bog!

Tønnes Bekker-Nielsen underviser i antikkens historie på Syddansk Universitet og blev i 2004 dr.phil. på afhandlingen ”The Roads of Ancient Cyprus”.

Aftenen afsluttes naturligvis med et glas vin!

Der er gratis adgang for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 50. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding for ikke-medlemmer er den 27.10.2019.

 

Torsdag den 28.11.2019 kl. 18.30    Odense Katedralskole, Jernbanegade 34, 5000 Odense C.

Juleafslutning og Den italienske mafia

Vi slutter sæsonen med et dobbeltarrangement. Inden årets festlige juleafslutning vil Morten Beiter fortælle om den italienske mafia, som han professionelt har beskæftiget sig med i mange år.

Med en anslået indtjening på over 750 milliarder kroner fylder de italienske kriminelle organisationer godt i det italienske økonomiske landskab, og gennem de seneste halvtreds år er mafiaen begyndt at flytte nordpå for at søge nye markeder og vaske sine penge hvide i det ”pæne” erhvervsliv. Ikke kun Norditalien, men stort set hele Europa huser i dag de italienske mafiosi, som efterhånden opfører sig mere som forretningsfolk end kriminelle, og som kan være svære at få øje på og gardere sig imod. Også store danske offentlige byggerier har i det seneste år haft italienske selskaber med mafiarelationer beskæftiget. Hvordan opstod mafiaen, hvordan udviklede den sig og hvorfor er den så svær at bekæmpe?

Om dette og meget mere fortæller journalist og forfatter Morten Beiter, tidligere bosat i Italien gennem en længere årrække som udlandskorrespondent for Berlingske, siden 2009 for Weekendavisen.

Efter foredraget går vi op i Katedralskolens kantine for at indtage den traditionsrige julebuffet. Mon ikke der bliver mulighed for at smage både biscotti og den klassiske italienske dessertvin Vin Santo igen i år? Prisen inkluderer mad og vin samt kaffe.

Pris for medlemmer kr. 275. Ikke-medlemmer betaler kr. 375. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er den 25.11.2018.

 

Bestyrelsen håber medlemmerne vil synes, at programmet ser spændende ud og som sædvanligt møde talstærkt frem. Vel mødt til foreningens arrangementer!

Erik Mader