Nyhedsbrev sommer 2022

Onsdag 7. september kl. 19 på Vejle bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle

Gitte Konradsen: Vandretur på Sicilien

Foredraget handler om La Magna Via Francigena er et kulturhistorisk foredrag om en vandring 180 km tværs over Sicilien fra Palermo til Agrigento. Det er en rejse gennem Vestsicilien, som altid har været udfordret at ydre magter, som har underlagt sig befolkningen. Området har altid været kendt for mafia og fattigdom, men er samtidigt også beboet af mennesker som har en stolthed og gæstfrihed der er uovertruffen.

Tirsdag 25. oktober kl. 19, Erritsø Fællesskole, Krogsagervej 30, 7000 Fredericia

Torben Svendsen: Stjerneforskeren Galileo Galilei – og den katolske kirkes dramatiske retssag imod ham.

I efteråret 1609 begyndte han som en af de første at observere himmelrummet med kikkert og gjorde epokegørende observationer. Men hans tolkning af observationerne bragte ham på kollisionskurs med den katolske kirke. Den dramatiske konflikt kulminerede i 1636, hvor inkvisitionen dømte Galileo for kætteri. Straffen var livsvarig husarrest. Galileo forsatte dog sit videnskabelige arbejde og er ifølge Einstein grundlæggeren af den moderne naturvidenskab.

I foredraget stifter vi bekendtskab men et begavet og farverigt renæssancemenneske med fokus på baggrunden for og forløbet af processen. En proces der ikke er så sort-hvid, som den ofte fremstilles. Men der bliver også tid til at komme ind på forbindelser mellem Galileo og Dante. Og som en bonus er mange ideer til nye turistmål i Italien.

November: En mandag eller torsdag i Seest Sognehus, Kirketoft 2, 6000 Kolding (Endelig dato og tid meddeles senere).

Niels Arne Sørensen: Facisternes Rom

I 1922 overtog fascisternes leder, Benito Mussolini, regeringsmagten i Italien. Han havde store ambitioner. Italien skulle genrejses som stormagt, landet skulle moderniseres og befolkningen genopdrages: der skulle skabes nye, fascistiske mennesker. Som en del af dette projekt begyndte fascisterne at forandre byen Rom, så den kunne være en passende hovedstad for fascisternes nye Romerrige. De ville skabe et nyt Rom, et tredje Rom efter kejsernes og pavernes. Forelæsningen vil efter en introduktion til fascismen fortælle om, hvordan fascisterne gennem omfattende udgravninger og saneringsprojekter i det historiske centrum synliggjorde det romerske kejserrige, som de så sig som arvinger til, men også hvordan de med monumentalt byggeri fremstillede deres egne idealer om et moderne fascistisk samfund befolket af nye mennesker. Nils Arne Sørensen er professor i moderne historie, SDU.

Foredrag er gratis for Dantes medlemmer. Medlemmer må gerne dele nyhedsbreve med andre, som kunne have interesse i foredrag som gæster.

Pris for gæster/ikke-medlemmer 100 kr. Beløbet refunderes, hvis man melder sig ind i Dante Sydøst.
(Kontakt: Bente Grønfeldt: [email protected]; Mobil: 26 29 95 61)            
Medlemskab for enkeltpersoner kr. 200 pr. år
Medlemskab samboende par kr. 375 pr. år
Medlemskab for studerende på SU kr. 100 pr. år

Sådan melder man sig ind: Gå til medlemssiden via medlemssiden hos Flexbillet via dette LINK.