Mogens Nykjær – Trist nyt

 

Det er med stor sorg og tomhed, at jeg må meddelelse at Foreningens trofaste støtte og foredragsholder Mogens Nykjær stille sov ind den 21. februar.

Mogens har i en menneskealder været en fantastisk ven, trofast og efterspurgte foredragsholder og dertil den bedste og vigtigste guide og ledsager på et uoverskueligt antal rejser til vores elskede Italien.

Napoli, Firenze, Rom, Venedig har Mogens med sin lange skridt vandret igennem fulgt at umættelige og videbegærlige rejsedeltagere: De bedste og mest velkvalificerede rejsedeltager, man kan tænke og ønske sig, sagde han altid.

Inden Jeg har heldig at få lokket Mogens med den første rejse, havde han arrangeret mange rejser; men efter vores første rejse, ville han kun lave rejser for vores rejsedeltagere. Søde, venlige, interesserede og velforberedte. Mange havde inden rejserne læst Mogens’ bøger om ’vores’ byer. De store bøger om Rom, Firenze, Venedig og masser af artikler også om Napoli mm overgås på ingen måde, de vil altid være storslåede monumenter over byerne og over Mogens’ forskningsbaserede viden og enorm fortællerglæde.

Selv efter lange dage var det en oplagt Mogens, som ved aftensmaden, stadig som midtpunkt, underholdt med sin viden, men også som den mest fornøjelige og glade fortæller om stort og småt.

Mogens efterlader på alle måder et tomrum i hverdagen og selvfølgelig også på rejser til Italien, hvor hans store viden og fortællerglæde altid vil være med som baggrundsstof.

De sidste mange år var vi heldige meget ofte også at få Patrick Kragelundmed på rejserne: Dét samarbejde og deres gensidige respekt var helt enestående. Patrick var så meget inde i Mogens’ stofområder, at han ved flere lejligheder, både i Venedig, Rom og Firenze har kunnet overtage Mogens’ rolle på bedste vis, når Mogens’ stemme svigtede eller helbredet lagde forhindringer på vejen.

Mine varmeste tanker går til Patrick, som i hverdag og på rejser nu må undvære den bedste livs- og rejsedeltager.

Mogens bliver bisat fra Helligåndskirken i København på fredag den 3. marts kl. 14.

ÆRET VÆRE MINDET OM EN ENESTÅENDE VEN, OG OM NOK DEN SIDSTE STORE OG ’RIGTIGE’ KUNSTHISTORIKER OG BEDSTE MEDREJSENDE

 

Ib Larsen

www.dante-alighieri.dk

www.iis.dk