Torsdag, den 4. april, 2019, kl. 19.00. De 7 valfartskirker i Rom

Foredrag ved Knud Erik Staugaard

Sted: Auditoriet på Rosborg Gymnasium, Vestre Engvej 61, 7100 Vejle

Kort: Se dette LINK

Maj 1551 foretog en ny præst ved San Girolamo della Carità, Filippo, sammen med en lille flok en vandring over Ponte Sant’ Angelo til San Pietro og videre til Santa Maria Maggiore på Esqulin.

Vandringen behagede dem så godt, at de aftalte senere at tage på skovtur til Tre Fontane – tæt på det langt senere anlagte EUR – , hvor Paulus mistede sit hoved for sværdet; tre steder ramte hovedet jorden, hvor der straks sprang 3 kilder.

Det krævede naturligvis et besøg i San Paolo fuori le Mura, hvorfra de vandrede ad den vej, der senere kaldtes Via delle Sette Chiese til San Sebastiano, kirke og katakomber, videre ind i byen igen til Lateranet og Scala Santa og Santa Croce in Gerusalemme, ud igen til San Lorenzo fuori le Mura for til sidst at knæle i Santa Maria Maggiore.

Præsten var den meget sociale, muntre og senere helgenkårede San Filippo Neri, født i Firenze 1515. Hans vandringer maj måned 1551 blev allerede året efter sat i system af ham selv og knæsat som il giovedì grasso, dvs sidste torsdag før faste, i 1552 den 25. februar.

Men i Rom kan man ikke nøjes med il giovedì grasso. Den 10. maj i år kan alle deltage i en nattevandring til de syv kirker med udgangspunkt i San Girolamo della Carità, en tur på ca. 25 km, sluttende, naturligvis, i Santa Maria Maggiore.

Foredraget handler om de syv kirker og vandringen imellem dem, men kommer også generelt ind på den kristne tradition med pilgrims- og valfartsvandringer.

En begivenhed af særlig betydning for emnet vil blive behandlet, Bonifacius III’s anno santo år 1300. Den Bonifacius, der placeres blandt simonister i Inferno af Dante Alighieri.

 

Foredragsholderen, Knud Erik Staugaard, er lektor emeritus, cand.mag. i græsk, latin og oldtidskundskab.

Han bruger som pensionist blandt andet tiden til at holde foredrag om kulturhistoriske emner med særlig forkærlighed for traditionen fra den fælleseuropæiske græsk-romerske ungtid.

 

Denne gang tilbyder Dante Sydøst et åbent foredrag, gratis for alle

– altså også for ikke-medlemmer, så tag naboen med!

I pausen byder vi som sædvanligt på et glas vin og en hyggelig snak med foredragsholderen og med de øvrige medlemmer.

Venlig hilsen

Bestyrelsen for Dante Sydøst

Tovholdere:

Allan Lyhne. [email protected]  91 56 25 54

Poul Storgaard Mikkelsen. [email protected] 23 48 81 40