Program – foråret – 2017

Dante Alighieri-Odense

Program – foråret – 2017

 

Onsdag den 1. februar kl. 19.00

 

Thorvaldsen, Rom og antikken

Jane Hjarl Petersen (Adjunkt, ph.d. ved SDU) vil fortælle om billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og om 1800-tallets genopdagelse af antikkens verden, der blev taget op som et forbillede på ny. Thorvaldsen var blot en af mange kunstnere, der i 1800-tallet tog “The grand tour” til Italien og antikken.

Efter turen/foredraget trænger vi til et glas vin, – og det får vi så!

Pris for medlemmer kr.50. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:   http://flexbillet.dk/dante-odense/   (Sidste frist for tilmelding er den 27.1.)

Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

 

 

Mandag den 20.februar , kl. 19.00

 Toscana – con Amore

Camilla Bondo Pedersen & Anne Mette Rosendahl Ariani, forfatterne til den meget roste bog: Toscana – maden, vinen, kulturen og landskabet” (Gyldendal, 2014) vil denne mørke februaraften holde foredrag om en række spændende emner, og herunder også emner, der ikke fik plads i bogen.

Camilla Bondo Pedersen er bosat i Firenze siden 1998, cand. polit fra universitetet i Firenze, master i statsvidenskab fra universitetet i Rom. Autoriseret guide i Siena.                                                       Anne Mette Rosendahl Ariani er siden 1989 bosat i Firenze, uddannet kunsthåndværker med speciale i grafik, sideløbende studier i kunsthistorie ved Firenzes universitet. Autoriseret guide i Firenze.

Selvfølgelig slutter vi aftenen med et glas vin!

Pris for medlemmer kr.50. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:   http://flexbillet.dk/dante-odense/   (Sidste frist for tilmelding er den 14.2.)

 

 

Tirsdag den 28.marts, kl. 18.30

Generalforsamling   samt      Commedia dell’arte

Indkaldelse til Generalforsamling med angivelse af dagsorden foretages i særskilt invitation. Har du punkter, der ønskes behandlet på Generalforsamlingen, skal de være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før afholdelsen.

..og efter generalforsamlingen:

Kl. 19.30

Commedia dell’arte

Niels-Martin Josefsen (Lektor ved Esbjerg Gymnasium og HF) vil fortælle om den italienske maskekomedie (Commedia dell’arte) som bl.a. har været stor inspirationskilde for både Molière og Holberg.

Niels-Martin introducerer selv sit foredrag på følgende måde:

I en tid hvor teater i vid udstrækning var gamle græske komedier og tragedier spillet på græsk og kristne liturgispil spillet på latin – begge dele af eliten og for eliten – opstod en ny teaterform i Italien. Commedia dell’Arte var noget nær en folkelig og teatermæssig revolution, og én der har skabt ringe i vandet op gennem historien og sat sit uundgåelige aftryk. Hør historien om en unik italiensk teatertradition og dens plads i teaterhistorien.

Der er gratis adgang for foreningens medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 50. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:   http://flexbillet.dk/dante-odense/

– og alligevel slutter vi aftenen med et glas vin!

Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

 

Onsdag den 19. april, kl. 19.00

Italien, italienere og kulturmøde

Birger Riis-Jørgensen vil denne aften causere over Italiens økonomiske og politiske udfordringer, italienerne og det mellemfolkelige samkvem mellem vore lande.

Riis-Jørgensen har været Danmarks Ambassadør i Italien fra 2011 til september 2016 (og før det var han Ambassadør i London 2006-11; medlem af udenrigsministeriets direktion 2000-06 og Direktør for Danmarks Eksportråd).

Her er lagt op til en spændende førstehåndsberetning om kulturmøder på både den store og lille scene.

Og så er der naturligvis også et glas vin efter causeriet.

Pris for medlemmer kr.50. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:   http://flexbillet.dk/dante-odense/   (Sidste frist for tilmelding er den 12.4.)

Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

Mandag den 8. maj, kl. 18.30

Barokken i Rom

Jesper Møller-Andersen ( Universitetslektor, cand. jur og BA i litteraturvidenskab)

Her er foredragsholderens egen introduktion i uddrag:

Barokkens udgangspunkt var pavestatens reaktion på den protestantiske reformation. Den katolske kirke skulle manifestere sig, og det blev i form af et storslået og storladent projekt i arkitektur og kunst, der satte Rom i centrum og blev begyndelsen på en udvikling, der bredte sig i hele Europa. Renæssancens stramme formsprog blev afløst af en friere, vildere og også af en psykologisk mere dybdeborende kunst.

Bernini kom til at stå som eksponent for den nye tid i arkitektur og skulptur, men der var mange, der understøttede pavedømmets og de rige familiers ønske om magtdemonstration gennem kunst og arkitektur, bl.a. arkitekterne Maderno og Borromini og malere som Caravaggio og Rubens.

Pris for medlemmer kr.50. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:   http://flexbillet.dk/dante-odense/   (Sidste frist for tilmelding er den 3.5.)

Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

 

 

 

Vel mødt til foreningens arrangementer!