Program forår 2022

 

1. Torsdag d. 10. februar 2022 kl. 19 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

Fantastiske mosaikker og spændende kunstgenstande i 1000 år

 Mange har sikkert med åndeløs beundring betragtet de fantastiske fortolkninger af alt fra hverdagsliv, jagt og fester til krigeriske slagscener, som kan ses i mosaikker i Italien, fra Ravenna i nord til Sicilien i syd. Men hvilke historier fortæller de, og hvilke forbindelseslinjer kan trækkes på tværs af tid og rum?

Med udgangspunkt i mosaikker fra gulve, vægge og lofter fra bl.a. Ravenna, Rom, Venedig og Palermo vil forhistorisk arkæologPh.D. Iben Skibsted Klæsøe indføre os i mosaikkernes motivverden og give et bud på, hvilket billede de tegner af tidens verdslige og kirkelige liv i de første 1000 år af Europas historie e.Kr. Vi ser dansende kvinder i bikini på Sicilien og drueplukkende kvinder i en af de tidligste kristne kirker i Aquileia i Norditalien. De imponerende kejsermosaikker fra midten af 500-tallet i Ravenna beretter om historiske begivenheder, og der trækkes linjer herfra til kirken Hagia Sofia i Konstantinopel/ Istanbul. Fantastiske kunstgenstande, der kan ses på Europas museer og i kirkernes skatkamre, bidrager til historien og fortæller om vigtige kulturelle forbindelseslinjer mellem Øst og Vest.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer kr. 50. For ikke-medlemmer 100 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/  .

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 9. februar.

 

2. Tirsdag d. 8. marts 2022 kl. 19 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

Italiensk sang- og musikaften med sopran Anna Maria Wierød og cembalist cembalisten Lars Colding Wolf.rs Colding Wolf

Efter vinteren og som en forårsbebuder skal vi høre skøn musik og sang, så vi har aftalt med sopranen Anna Maria Wierød og cembalisten Lars Colding Wolf, at det sørger de for! De to musikere har arbejdet sammen de sidste 15 år som en duo og givet koncerter i kirker og koncertsale over hele landet. Desuden har de arbejdet sammen med mange forskellige barokke instrumental- og vokalensembler som f.eks. Ensemble Zimmermann.

Der venter en spændende koncert, som præsenterer den italienske barokmusik gennem arier, motetter, kantater og cembalomusik med to specialister på området. Koncerten byder på både kendte navne som Monteverdi og Palestrina; men undervejs præsenteres også mindre kendte navne som f.eks. den højdramatiske og musikalsk finurlige solokantate om Cleopatras selvmord ”Cleopatra Moribonda” af komponisten Giovanni Paolo Colonna.

Anna Maria Wierød er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og har speciale i tidlig musik fra konservatorierne i Bremen og Basel. AW har optrådt i det meste af Europa og turnerer til daglig som Freelancesolist og ensemblesanger, bl.a. med ensembler som Copenhagen Soloists, Musica Ficta og Ensemble Zimmermann. Hun er modtager af Leonid Sonnings musikpris.

Lars Colding Wolf er uddannet organist og cembalist ved konservatorierne i Aalborg, Odense og Malmø. Han er organist ved Sct. Catharinæ Kirke i Hjørring og underviser på Det Jyske Musikkonservatorium. Desuden fast cembalist ved og leder af Ensemble Zimmermann,  forum for tidlig musik udført på barokinstrumenter. LCW har blandt meget andet medvirket ved udgivelsen af musik indspillet på nye og gamle orgler og cembali.

 Vi slutter den helt sikkert festlige aftenen af med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer 100 kr. Ikke-medlemmer betaler 200 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding: Mandag d. 7. marts.

 

3. Tirsdag d. 19. april kl. 19 i Historiens Hus, Klosterbakken 2,  5000 Odense C

Det usynlige Rom: Dagligliv i Rom og Italien i lyset af landets økonomiske, politiske og demografiske udfordringer

 Corona-pandemien har været fælles for de europæiske lande, men deres betingelser for at komme ud af pandemien har været vidt forskellige, afhængigt af det enkelte lands underliggende betingelser og udfordringer. For Italien drejer det sig især om splittelsen mellem det velhavende Nord og det fattige Syd. Er Italien på vej til at ”tabe Syditalien på gulvet”? I hvert fald har kommuner i Syditalien klaget over, at de end ikke er i stand til at udarbejde de projekter, der kan give adgang til midler fra EU´s ”pandemikasse”. En anden udfordring er demografien: for få unge til at ”bære” en stor aldrende befolkning og et betydeligt uddannelsesgab. Oven på det ligger et politisk landskab med både en stærk venstre- og højrefløj samt tendens til populistiske og selviscenesættende ledere samt et valg i vente til (måske) at afløse den nuværende såkaldte ”teknokrat-regering”.

Som ekstra bonus vil Jesper præsentere sin nye bog ”Det usynlige Rom”, hvor forfatteren har gemt turistbrillerne væk og betragtet byen med et hyper-realistisk blik for at bidrage til et billede af ”det rigtige Rom” anno 2022.

Jesper Storgaard Jensen er uddannet Cand. Ling. Merc. I italiensk og har været
bosat i Rom siden 1997. Fra 1998 – 2008 ansat på den danske ambassade i Rom,
hvor han har arbejdet med og skrevet om bl.a. økonomi, politik og kultur.
Han har derefter som freelance skribent skrevet for bl.a. Weekendavisen,
Jyllandsposten, Politiken og magasinet Gastro. Leverer pt. især rejseartikler til
Gastro, Børsen samt en række udenlandske tidsskrifter.
Jesper Storgaard Jensen har et større forfatterskab bag sig og har bl.a. været
forfatter eller medforfatter til fem guidebøger om Rom og Italien. Den bedst kendte
er måske ”Spis i Rom” (2019). Hans nyeste bog ”Det usynlige Rom” udkommer d. 6.
april 2022.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Pris 50 kr. for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 100 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/  .

Sidste frist for tilmelding: mandag d. 18. april

 

4. Torsdag d. 12. maj kl. 19 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, Odense C

Fra Mussolini over Berlusconi til Salvini: Populisme, Nationalisme og demokrati i Italien

I dette foredrag vil forsker ved DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) Alberte Bové Rud sætte fokus på en række italienske politikere i det 20. og 21. århundrede og deres persondrevne ledelsesstil. Hun vil herunder undersøge, hvilke følger populisme, nationalisme og fascisme har og har haft for italienernes demokratiforståelse. Som noget særligt vil hun også forsøge at drage paralleller fra disse nutidige ledere og tilbage til Machiavellis tanker om magt og ledelse.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Tilmelding og betaling http://flexbillet.dk/dante-odense/  .

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 11. maj