Program efteråret 2015

Dante Alighieri-Odense

Program – efteråret – 2015

 

Tirsdag den 15.9. kl. 19.00                      Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

 

Jesper Majbom Madsen (Historiker, lektor, ph.d ved SDU) holder foredrag om

 

Kejser Augustus og grundlaget for hans magt

 

Da Octavian, den senere kejser Augustus, besejrede rivalen Antonius i Alexandria i 30 fvt., var hans næste træk at grundlægge en styreform, som reelt afskaffede den republikanske regeringsform i Rom og således også den frie politiske konkurrence. Augustus havde absolut magt i Romerriget og blev sjældent udfordret af Roms politiske elite, som i en blanding af frygt og benovelse lod sig regere med meget lidt indflydelse på den politiske beslutningsproces.

Vi skal i løbet af foredraget diskutere, hvordan Augustus formåede at fastholde magten i en efter vores målestok forholdsvis løs struktur, hvor Augustus’ autoritet var næsten universelt accepteret. En del af forklaringen ligger i, at Augustus selv arbejdede hårdt for at opretholde illusionen om, at han var en borger som alle andre, valgt til at udføre jobbet som Romerrigets førstemand.  

 

Efter foredraget vil vi vanen tro servere et glas vin.

 

Der er gratis adgang for foreningens medlemmer, hvorimod ikke-medlemmer betaler kr. 50.

Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/

 

Tirsdag den 6.10. kl. 19.00                       Seniorhus Odense, Toldbodgade 5-7, 5000 Odense C.

Italiensk vinsmagning

Jørn Moestrup (der har boet flere år i Italien) og Bruno Jensen (Vinotek A Fynnis) har planlagt, at vi skal smage 6 – 7 forskellige vine fra forskellige områder af Italien. Både kendte, men også mindre kendte italienske vine, og de to eksperter vil fortælle om vinene, producenterne og områderne vinene kommer fra.

Smagspaletten af italienske vine er stor, og kan overhovedet ikke dækkes med 7 vine, men de har ikke desto mindre prøvet at sammensætte en spændende smagning, hvor vi kommer til både Nord-, Syd- og Mellem Italien.

Smagningen ledsages af lidt brød, ost og pølse.

Pris for medlemmer kr. 75. Ikke-medlemmer betaler kr. 125. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/ (Sidste frist for tilmelding er den 1.10.)

Det bliver muntert!!!

 

Torsdag den 29.10. kl. 17.30 – 20.00      Restaurant Næsbyhoved Skov, Kanalvej 52, Odense.

                                            Vinsmagningen “Fynitalia 2015”

Der bliver mulighed for at smage ca. 35 forskellige vine fra Norditalien, bl.a. fra regionerne: Pimonte, Trentino, Friuli, Veneto, Emilia Romagna og Marche.

Roberta Borghese, ejeren af vinhuset Ronchi di Manzano i Friuli, vil præsentere sine egne vine.

 

Normalpris for smagningen, ved forsalg: 200,- dog kun 160,- for medlemmer af Dante Alighieri.

Billetter kan købes, eller bestilles i Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, Odense.

(Der er kun 150 billetter i alt til smagningen)..

 

 

 

Torsdag den 26.11.   kl. 18.30                 Odense Katedralskole, Jernbanegade 34, 5000 Odense C.

Pave Frans og den katolske kirkes aktuelle rolle og fremtid i Italien

&

Juleafslutning

Poul Breyen (Cand.scient.pol. og italiensekspert) holder foredrag over emnet : Hvilken betydning har valget af den argentinske pave, Frans, haft for den katolske kirkes aktuelle rolle og fremtid i Italien, Europa og verden? Hvor stor indflydelse har pavestaten i det italienske samfund i dag, og har det ændret sig siden valget af Frans, som i øvrigt er søn af italienske emigranter i Argentina?

Poul Breyen er selv født i Rom og endda døbt i Peterskirken!

Efter foredraget kaster vi os som de tidligere år over julebuffeten i kantinen under tagspærene på Odense Katedralskole, og ja, mon ikke vi kan få Klaus Skagen til at bage Biscotti igen i år?!

Pris for medlemmer kr. 150. Ikke-medlemmer betaler kr. 200. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/   (Sidste frist for tilmelding er den 22.11.)