Program efterår 2023

Dante Alighieri – Odense

Efterår 2023

Velkommen til efterårets program i Dante Odense.

Vi i bestyrelsen glæder os til endnu engang at mødes til forhåbentlig behageligt og interessant samvær. Også i dette efterår skifter arrangementerne mellem Historiens Hus og Seniorhuset. Sæsonens første arrangement bliver dog, tro mod en efterhånden veletableret tradition, på en restaurant i byen. Denne gang lægger restauranten ”La Dolce Vita” i Bangs Boder 32 hus til. 

Vi har i denne sæson sammensat et program, der både genoptager et emne, der har været stor interesse for, nemlig italiensk kunst, og åbner mod et nyt felt: italiensk musik og teaterkultur.

Obs: Som sædvanligt vil arrangementerne løbende blive lagt på billetsiden sammen med priser og tilmeldingsfrister.

 

  1. Onsdag d. 30. august kl. 18:30, Restaurant ”La Dolce Vita», Bangs Boder 32

 

Italiensk madaften i Bangs Boder

 

Eftersommerens arrangement er igen i år en fælles spisning, denne gang i restaurant ”La Dolce Vita” i Bangs Boder. Restauranten har syditaliensk indehaver (Leandro), der har boet i Danmark i 19 år. Han præsenterer sin restaurant sådan på hjemmesiden: Oplev smagen af det gode Italienske køkken med frisklavede retter af de fineste råvarer. Sammen med en samling af fine vine er vi glade for at introducere dig til en autentisk atmosfære af glæde, afslapning og den sande ånd af Italien.

 

Vi har aftalt en tre-retters menu til 350 kr. pr person. Gæsterne bestiller og betaler selv for drikkevarer.

Menu:

  1. Bruschetta tris (parmaskinke, pesto og parmesan, salami og classica)
  2. Tortelloni al tartufo (italienske tortelloni med cremet trøffelsauce, pancetta, champignon, hvidløg og friskrevet parmesan – flamberet i cognac).
  3. Hjemmelavet tiramisu

 

Vinkort og priser kan ses på https://www.ladolcevita-restaurant.dk/

NB: Foretrækker du at spise vegetarisk, kan menuen let rettes til; giv blot besked til undertegnede ved tilmelding.

Pris 350 kr.  Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Tirsdag d. 22. august.

 

  1. Torsdag d. 14. september kl. 19 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Odense C

 

Skuespiller Kai Bredholt: Det teatralske Italien

Kai Bredholts optræden er en rejse ind i hjertet af italiensk kultur. Sardiske fårehyrder, sicilianske dukketeatermestre, italienske cirkusfamilier, milanesiske operasangere og syditalienske fiskere er nogle af de personligheder, som vi møder i denne musikalske rejse med Kai Bredholt. I foredraget vil Kai Bredholt fortælle om sine møder med flere store personligheder fra det righoldige italienske kulturliv og sætte stemningen ved at synge og spille italienske sange – alt fra opera til hjerteskærende folkesange.

Kai Bredholt er født i 1960 og kom i lære som bådebygger; begyndte som folkemusiker ved at spille på gader og cabareter. Fra 1990 ansat ved Odin Teatret, først som musiker og komponist, senere som skuespiller og arrangør af ”transformancer” (teatralisering af et specifikt socialt miljø). Kai Bredholt instruerer gadeforstillinger for teatergrupper over hele verden, og hans klovnefigur Van Gakk optræder for børn.

Siden 1992 har han været medlem af ISTA-ensemblet (International School of Theatre Anthropology).

Vi slutter aftenen af med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer 50 kr. Ikke-medlemmer betaler 125 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 13. september.

 

 

  1. Mandag d. 30. oktober kl. 19 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

 

Mathilde Teglgaard: Menneskefiguren i italiensk kunst fra antikken til modernismen

Menneskefiguren er et yndet motiv i kunsten. I dette foredrag udfolder vi menneskefigurens skiftende udtryk i italiensk kunst fra antikken og frem til modernismen. Med udgangspunkt i en række berømte værker af bl.a. Caravaggio, Bernini og Modigliano undersøger vi, om menneskefiguren skematiseres, idealiseres eller individualiseres, ligesom vi beskriver og analyserer legemsstørrelse, kontrapost, anatomi, proportioner, volumen og bevægelse samt diskuterer æstetiske normer for og opfattelser af henholdsvis det grimme og det skønne.

 

Mathilde Teglgaard præsenterer sig selv sådan:

“Jeg er kunsthistoriker og tilbyder oplevelser med kunst, arkitektur og design i form af foredrag, museumsbesøg, byvandringer og rejser. Hele kunst- og arkitekturhistorien er mit arbejdsfelt. Jeg søger at berige og begejstre med alt fra de gamle egyptere, Mona Lisa, Bauhaus og Picasso til BIG, Take the Money and Run og mere af det nyeste nye indenfor kunst, arkitektur og design.”

 

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Pris 50 kr for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 125 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/.

 

Sidste frist for tilmelding: Søndag d. 29. oktober

 

  1. Onsdag d. 6. december kl. 18:30 , Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Od. C.

Nils Arne Sørensen: Alto Adige og italiensk julefrokost

Nils Arne Sørensen, der vil være medlemmerne bekendt fra flere foredrag, bl.a. om Rom under fascismen, vil denne gang tale om den omstridte norditalienske region Alto Adige.

Nils skriver følgende om sit foredrag:

”De nationale vækkelser, der gik hen over Europa omkring Napoleonskrigene, betød, at mange områder blev omstridte. Det gjaldt som bekendt Slesvig, men det gjaldt også for den del af det østrigske kronland Tyrol, der lå syd for Alperne. Foredraget vil vise, hvordan kampe mellem tysk-østrigske og italienske nationalister kom til at præge området fra Brenner til Gardasøen fra 1840´erne, og afdække de forskellige faser, konflikterne gennemspillede. Fra national oprustning i 1800-tallet over systematisk og hårdhændet italienisering af Sydtyrol (eller Alto Adige) efter 1. verdenskrig og til kampen for sydtyrolsk særstatus i Italien efter 1945. Det handler om politik, men om politik, der fik mange udtryk – bl.a. i sprog- og uddannelsespolitik, i monumentkampe,  alpinisme, erhvervsfremme, krig og terrorisme.”

Nils Arne Sørensen er professor i moderne historie på SDU og har bl.a. forsket i og skrevet om Første Verdenskrig, fascisme, erindringshistorie og turisme i området Alto Adige.

Julefrokosten finder – ligesom sidste år- sted i Seniorhuset. Maden leveres som catering, denne gang fra ”Mad med sjæl” i Bogense.

Vi anslår prisen for foredrag + julefrokost inklusive drikkevarer til ca. 350kr. per person. Men en mere nøjagtig pris samt beskrivelse af menuen følger, når tiden nærmer sig.

Tilmelding og betaling:  http://flexbillet.dk/dante-odense/.

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 29. november.