Program – Efterår 2020

Dante Alighieri – Odense: Program – Efterår 2020

 

Torsdag den 24.9.2019 kl. 19.00 på Den fynske Opera, Filosofgangen 19, 5000 Odense

Koncert med Jesper Buhl og fællesspisning

Vi starter sæsonen på festlig vis for at fejre, at vi igen kan mødes. Operasanger Jesper Buhl vil introducere os til den italienske opera og synge udvalgte smagsprøver fra nogle af de mest kendte operaer af berømte italienske komponister som Puccini og Verdi. Jesper Buhl vil blive akkompagneret af en koncertpianist. Det skal nok blive både festligt og underholdende.

Efter koncerten vil der blive serveret lidt brød, pølse, ost og vin, som foreningen betaler, så vi kan få tid til snakke med hinanden om koncerten og alt det andet.

Jesper Buhl er operasanger og tidligere leder af Den fynske Opera.

Der er gratis adgang for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 200. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er mandag den 21.9 af hensyn til spisningen.

 

Tirsdag den 6.10.2019 kl. 18.30   Forhåbentlig Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

Generalforsamling og Frans af Assisi

Vi begynder med at afholde årets generalforsamling, som vi desværre var nødt til at aflyse i foråret. Dagsorden udsendes i god tid inden.

Bemærk at forslag til emner, man ønsker drøftet samt forslag til kandidater til bestyrelsen ifølge foreningens vedtægter skal fremsendes senest 14 dage før generalforsamlingen. Vær også opmærksom på, at vi af hensyn til generalforsamlingen og aftenens foredrag allerede begynder kl. 18.30.

Generalforsamlingen vil vare fra 18.30-19.30, og foredraget vil begynde kl. 19.30. Vi håber på stort fremmøde, så vi kan få en god drøftelse om foreningens udvikling.

Efter generalforsamlingen vil Jørgen Johansen holde foredrag om Frans af Assisi, som er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Hvem kender for eksempel ikke billederne af helgenen, der prædiker for fuglene, eller som med skulderen understøtter en kirkebygning, så den ikke synker i grus? Men Frans af Assisi er meget mere end de farverige legender om en katolsk middelalderhelgen og beretningerne om en karismatisk reformator af kirken. Skikkelsen har også en nutidig appel. Begrebet ”Spirit of Assisi” repræsenterer for mange mennesker en form for håb om meningsfuld dialog på tværs af ideologier og religiøse overbevisninger, og Frans fra Assisi taler direkte ind i mange af tidens mest brændende spørgsmål og problemstillinger: klima- og miljødebatten, flygtningespørgsmålet, konflikten mellem islam og kristendom og en skærpet diskussion om økonomisk moral og grådighedens væsen. At den nuværende pave som den første i kristendommens historie har taget navn efter den ydmyge helgen fra Umbrien, siger noget centralt om den politiske overlevelses- og inspirationskraft i købmandssønnen fra Assisi, der i sin tid fik tilnavnet Il Poverello, den lille fattige.

Jørgen Johansen er litteraturkritiker ved Berlingske Tidende og har produceret et stort antal radioprogrammer til DR og til netradioen Den2radio. Som forfatter har han ud over ”På Frans af Assisis veje” (2019) skrevet en lang række rejsebøger f.eks.  ”Græske udflugter” og ”Handel og vandet” om Nederlandene. Blandt titlerne fra de senere år er trilogien om de store europæiske pilgrimsruter ”Vejen til Rom”, ”Vejene til Santiago” og ”Veje til Nidaros”.

Vi slutter naturligvis aftenen med et glas vin eller to plus lidt spiseligt.

Der er gratis adgang til både generalforsamling og det efterfølgende foredrag for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er mandag den 5.10.2020.

 

AFLYST!

Onsdag den 4.11.2020 kl. 19.00   Forhåbentlig Historiens Hus, Klosterbakken  2, 5000 Odense C.

Italiensk design

Denne aften skal vi se på italiensk design, som er berømt verden over. Designeren Niclas Jacob vil med udgangspunkt i Industriel Designs fødsel, fra Bauhaus skolen og frem, tage os på en rejse i Italiensk Designs udvikling frem til i dag. Under denne rejse vil der også blive draget paralleller til den danske designudvikling, og forskelle i de to landes designfilosofier vil blive fremstillet. Rejsen vil blive afsluttet med eksempler på det nyeste indenfor italiensk design.

Niklas Jacob har boet i Italien siden 1993, hvor han studerede Industrial Design i Milano på “International College of Arts and Sciences” og på “Politecnico di Milano” fra 1993 til 1997. Han har arbejdet for Design Group Italia, inden han startede hos MOMO DESIGN i begyndelsen af ​​1998. Året efter blev han forfremmet til chefdesigner hos MOMO DESIGN. Efterfølgende arbejdede Niklas Jacob som Design Manager for Makio Hasuike & Co. også i Milano, inden han etablerede sin egen tegnestue. Niklas Jacob har udviklet projekter inden for alle områder af design – fra produkt, grafik, web og emballage til strategisk design og branding.

Siden 2008 har Niclas Jacob undervist i Industriel Design ved fakultetet for arkitektur, Institut for Industrielt Design i Ascoli Piceno, og i perioden 2017-2019 også som gæstelærer ved Designskolen Kolding. Niklas Jacob deler i øjeblikket sin tid mellem København og Le Marche-regionen i Italien.

Aftenen afsluttes naturligvis med et glas vin eller to!

Der er gratis adgang for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr. 100. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er mandag den 21.9 af hensyn til spisningen.

AFLYST!

Torsdag den 26.11.2019 kl. 18.30    Odense Katedralskole, Jernbanegade 34, 5000 Odense C.

Juleafslutning og Italien under Covid-19

Vi slutter sæsonen med et dobbeltarrangement. Inden årets festlige juleafslutning vil Jesper Storgaard Jensen fortælle om, hvordan han oplevede at leve i Italien, da Covid-19 epidemien ramte, og hvilken virkning epidemien har haft og sandsynligvis vil få på landet.

Allerede inden Covid-19 epidemien startede, havde Italien en presset økonomi med bl.a. en statsgæld på 133% af BNP og en vækst, der var en af de laveste indenfor EU. De seneste tal ifølge italiensk presse peger på, at Italiens statsgæld i indeværende år vil stige til et sted mellem 140 og 150%. Italiens turistsektor er en af landets vigtigste sektorer, og allerede nu kalkuleres med et tab på et tocifret milliardbeløb i 2020. Regeringen har lovet tilskud, men hvor skal pengene findes? Og hvad sker der med Italiens økonomi, hvis viruskrisen trækker ud?

I sit foredrag vil Jesper Storgaard Jensen både fortælle om det store billede, der fortælles i pressen, men også om de mange små historier, der handler om de enkelte mennesker og deres skæbner. Således vil han berette om det Italien, der tegner sig efter Covid-19 i et af Europas mest virushærgede lande.

Hvis I har lyst til at læse et par af Jesper Storgaards artikler som forberedelse, er her nogle link:

Weekendavisen 12.3.2020: https://www.weekendavisen.dk/2020-11/samfund/iostoacasa-jeg-bliver-hjemme

Berlingske 1.4.2020: https://www.berlingske.dk/europa/udenfor-rom-kaemper-de-mod-tiden-vi-vil-komme-forst-med-vaccinen-mod-covid

Jesper Storgaard Jensen er cand.ling.merc. i italiensk fra CBS i København. Han kom til Rom i 1997 for at arbejde på den danske ambassade, hvor han indtil 2008 indberettede til det danske udenrigsministerium om italiensk politik og økonomi. I 2008 forlod han ambassaden og begyndte i stedet at arbejde som freelance journalist. Siden har han skrevet artikler om Italien til Weekendavisen, Berlingske, Politiken, Børsen, Gastro m.fl. samt til aviser og magasiner i 18 lande.

Jesper Storgaard Jensen er forfatter til fire forskellige guidebøger om Rom og Italien, senest restaurantguiden ”Spis i Rom”, der udkom i december 2019. Den er rigtig anbefalelsesværdig.

Efter foredraget, der foregår i Solennitetssalen, går vi op i Katedralskolens kantine for at indtage den traditionsrige julebuffet. Mon ikke der bliver mulighed for at smage både biscotti og den klassiske italienske dessertvin Vin Santo igen i år? Prisen inkluderer mad og vin samt kaffe.

Pris for medlemmer er kr. 275. Ikke-medlemmer betaler kr. 375. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/

Sidste frist for tilmelding er mandag den 23.11.2020.

Bestyrelsen håber medlemmerne vil synes, at programmet ser spændende ud og have lyst til at deltage i efterårets arrangementer.

Erik Mader