Onsdag den 26.oktober 2016. Foredrag ved Nils Arne Sørensen: Da Rom blev hovedstad

Onsdag den 26.oktober 2016, kl. 19.00

Foredrag ved Nils Arne Sørensen:

Da Rom blev hovedstad

 

HUSK gyldig medlemskort eller gæstebillet*

Dante Sydøst indbyder til foredrag ved Nils Arne Sørensen (professor i moderne europæisk historie ved SDU)

Sted: Erritsø Fællesskole, Afdelingen Krogsager, Krogsagervej 30, Erritsø, 7000 Fredericia

Kort: se dette LINK

(Bemærk: Hvis I kommer til Krogsagervej fra nord, dvs. fra Erritsø Bygade, så fortsæt forbi selve skolen til den store parkeringsplads, fælles med Erritsø Idrætscenter. Foredraget foregår på lærerværelset. Følg skilte fra Dante Sydøst)

Det samlede Italiens første hovedstad var Torino, den næste var Firenze. Men det var midlertidige løsninger, for det fleste af Italiens grundlæggere var enige om, at Rom måtte være det naturlige valg. Det blev en realitet, da italienske styrker i 1870 havde erobret byen fra Pavestaten, men det rejste nye problemer: Hvordan kunne det nye Italien sætte sit distinkte aftryk på byen, så den ikke længere blev set som pavernes by – eller resterne af kejsernes?

Foredraget fortæller historien om, hvordan Italiens nye verdslige magthavere forsøgte at italianisere den evige stat gennem byplanlægning, monumentalbyggeri og statuer. Det afsluttes med en nærlæsning af forkætrede Fædrelandets Alter (Vittorio Emanuele monumentet), som er meget mere interessant end hånlige kælenavne som ”gebisset”, ”bryllupskagen” og ”skrivemaskinen” lægger op til.

 

*Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang til foredraget og skal ikke forhåndstilmelde sig, men foreviser blot på anfordring gyldigt medlemskort. Gæster (=ikke-medlemmer) betaler kr. 100 pr. person og køber adgangsbillet:

Ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen – og samtidig få adgang til en række arrangementer hvert år. Se under INDMELDELSE Dante Sydøst).

Foreningen er vært ved et glas vin. Der vil være mulighed for en snak og tid til at stille spørgsmål til Nils Arne Sørensen.

 

Dante Sydøsts tovholder i forbindelse med dette arrangement:

Sven Lundberg, Fredericia: [email protected]