Udsat: Foredrag v/ Mogens Nykjær “Italiensk kunst i 1800-tallet. Et glemt århundrede. I Macchiaioli”.

Vi er meget glade for at kunne invitere til et foredrag med kunsthistorikeren Mogens Nykjær:

 

“Italiensk kunst i 1800-tallet. Et glemt århundrede. I Macchiaioli”.

Århus Universitet,

NB: I det vanlige auditorium i de “gule bygninger”, i Nordøsthjørnet.

Bygning 1324, lokale 011

Se kort, tryk på LINK  

“Italiensk kunst i 1800-tallet. Et glemt århundrede. I Macchiaioli”.

I oktober udgiver Mogens Nykjær en ny bog, der for første gang på dansk præsenterer den florentinske kunstnergruppe I Macchiaioli, hvis virke faldt i Firenze og Toscana i anden halvdel af 1800-tallet. Navnet kan direkte oversættes til Klatmalerne og dukkede første gang op i en kritisk anmeldelse af en af gruppens tidlige udstillinger. Malerne tog betegnelsen til sig og vendte den til at være en ærestitel, som de efterfølgende samledes og udstillede under. Gruppen tæller en lille snes malere, idet også kunstnere fra andre byer (fx. Napoli, Venezia) flyttede til Firenze lokket af gruppens nye idéer og arbejder og den lempelige censur i Storhertugdømmet Toscana. Først i de senere år er kendskabet til disse malere langsomt trængt ud over Italiens grænse. Forud stod de i skyggen af de samtidige franske impressionister. Men tiden synes nu at være moden til at se de italienske kunstnere – ikke som andenrangs impressionister, men som et selvstændigt, værdifuldt alternativ til samtidens franske kunst. Som deres franske kolleger er de i deres kunst på vej mod modernismen. Nykjærs foredrag vil handle om disse kunstnere og deres plads i italiensk Ottocento, i århundredets kunst og historieog i videre forstand i italiensk kunsthistorie.

Mogens Nykjær er den største kender og den bedste formidler af  italiensk kunst. Mogens Nykjær har på Gyldendals forlag bl.a. udgivet disse pragværker: “Mit Firenze”, ” Peterskirken”, “I Pavernes Rom” og “Det Sixtinske Kapel”- så der venter deltagerne en uforglemmelig oplevelse.

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang, skal ikke forhåndstilmelde sig, men og viser på blot på forlangende gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.**

Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via et link, som  snart vil være aktivt.

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen, og samtidig få adgang til 10-15 arrangementer).

Efter foredraget bydes som vanligt på et glas vin og mulighed for snak med foredragsholderen og med de øvrige medlemmer.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

**NB: I forbindelse med betalingen opkræves et billetgebyr på kr. 5,- samt et lille, varierende gebyr til kortudsteder afhængig af, om man betaler med Dankort, Visa, Eurocard m.fl.