Mandag den 8. maj: Niels Arne Sørensen: ” Da Rom blev Hovedstad”.

 HUSK gyldigt medlemskort eller adgangsbillet*

 

Foreningen Società Dante Alighieri inviterer til et foredrag på dansk ved Nils Arne Sørensen (professor i moderne europæisk historie ved SDU).

‘Da Rom blev hovedstad’

Mandag den 8. maj kl. 19.30:

Århus Universitet,

I de “gule bygninger”, i Nordøsthjørnet.

Bygning 1324, lokale 011

Se kort på dette LINK

Det samlede Italiens første hovedstad var Torino, den næste var Firenze. Men det var midlertidige løsninger, for det fleste af Italiens grundlæggere var enige om, at Rom måtte være det naturlige valg. Det blev en realitet, da italienske styrker i 1870 havde erobret byen fra Pavestaten, men det rejste nye problemer: Hvordan kunne det nye Italien sætte sit distinkte aftryk på byen, så den ikke længere blev set som pavernes by – eller resterne af kejsernes?

Foredraget fortæller historien om, hvordan Italiens nye verdslige magthavere forsøgte at italianisere den evige stat gennem byplanlægning, monumentalbyggeri og statuer. Det afsluttes med en nærlæsning af forkætrede Fædrelandets Alter (Vittorio Emanuele monumentet), som er meget mere interessant end hånlige kælenavne som ”gebisset”, ”bryllupskagen” og ”skrivemaskinen” lægger op til.

 

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang og skal ikke forhåndstilmelde sig, men foreviser på blot på anfordring gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.
* Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen, og samtidig få adgang til 10-15 arrangementer). 

.

Efter foredraget bydes som vanligt på et glas vin og en hyggelig snak med Nils Arne Sørensen og med de øvrige medlemmer.