Torsdag den 24. Oktober: Gitte Konradsen: “Mafia – en stat i staten”

 HUSK gyldigt medlemskort eller adgangsbillet*

 

Foreningen Società Dante Alighieri inviterer til et foredrag  ved lektor, cand.mag. Gitte Konradsen:

 

Den italienske mafia – en stat i staten

Torsdag den 24. oktober kl. 19.00

(NB -ALTSÅ LIDT TIDLIGERE END VANLIGT, Gitte Konradsen skal køre tilbage til Næstved efter fordraget)

Århus Universitet,

NB: Ikke det vanlige auditorium, men denne gang på “Statskundskab”:

På BSS – bygningen lige overfor den vanlige bygning – og ind i gården

Bygning 1333, lokale A1

Se kort på dette LINK

 

Den italienske mafia forbindes med mange dramatiske begivenheder, men mafiaen er ikke bare eksotisk dramatik, som man kender den fra klassiske gangsterfilm. Mafiaen er også politik, økonomi og en bestemt mentalitet med dybe rødder i Siciliens og Syditaliens kulturhistorie.

Sicilien og Palermo har altid været udgangspunktet for den historiske mafia med et stort net af gangstere, narko, mord og magtkampe mellem de forskellige ”familier” og myndighederne.

Foredraget fører os gennem den spændende historie om optagelsesritualer, uformelle love og klientelisme. Vi hører om transformationen fra den traditionelle mafia på Vestsicilien, forgreningerne til USA, mafiaens rolle under fascismen og ikke mindst 1960erne og 1970’erne, hvor mafiaen for alvor flyttede til byen og fik kontrol over byggeentrepriser, offentlige ydelser som renovation og transport, men også var aktiv indenfor smuglergods, narkotika, prostitution og politik.

Vore dages italienske forretnings- og politiske mafia, med brug af vold, trusler, afpresning og korruption, er kommet til siden hen og er udbredt over det meste af Italien og har tilpasset sig globaliseringen.

Mafiaen lever og eksisterer, på trods af talrige kriser, stadig i bedste velgående. Dette skyldes ikke mindst en fantastisk evne til at tilpasse sig ændrede forhold og samfundsstrukturer samt en tendens til at infiltrere det politiske miljø på allerhøjeste niveau.

 

Foredragsholder: Gitte Konradsen.

Gitte Konradsen er født i 1967 og er cand mag i historie, italiensk og dansk med speciale i italiensk renæssance. Gitte har studeret i Firenze og har i en årrække boet og arbejdet som guide og lærer flere steder i Italien. Til daglig underviser Gitte Konradsen på HF ved VUC i Næstved og for FOF i aftenskolen.

I sommeren 2018 og 2019 har Gitte Konradsen vandret 180 km fra Palermo til Agrigento på Vestsicilien. En inspirerende vandring, som Foreningen håber at høre mere om ved en senere lejlighed

Øvrige foredrag: Michelangelo – den guddommelige ener, Leonardo da Vinci – hans liv og levned, Den hellige Frans af Assisi,  Firenze – Renæssancens vugge, Renæssancens kvinder.

 

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang og skal ikke forhåndstilmelde sig, men foreviser på blot på anfordring gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.
* Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen, og samtidig få adgang til 10-15 arrangementer). 

.

Efter foredraget bydes som vanligt på et glas vin og en hyggelig snak med Gitte Konradsen  og med de øvrige medlemmer.