Dante Alighieri Odense – Program forår 2024

Dante Alighieri – Odense

Forår 2024

 

Velkommen til forårets program i Dante Odense.

 

Program forår 2024

Tirsdag d. 23. januar kl. 19 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C.

Claus Christoffersen: Machiavellis bog Fyrsten

Den italienske filosof og samfundsteoretiker Niccoló Machiavellis bog ”Fysten” fra begyndelsen af 1500-tallet handler om, hvordan man etablerer en stat, og efterfølgeren «Drøftelser» handler om, hvordan man fører samfundet videre, får det til at fungere. Etableringen af en stat kræver en stærk og magtfuld fyrste, og fortsættelsen kræver frie, gode borgere. Claus Christoffersen fører os igennem disse værker og filosofien bag; han sætter dem i perspektiv og drager paralleller til nutiden.

Claus Christoffersen har en BA i filosofi og er en kendt underviser fra Folkeuniversiteterne i København, Aalborg og Århus. I september 2022 modtog Claus Atheneprisen for sin mangeårige indsats som en dygtig og engageret formidler især inden for fagområderne filosofi og idéhistorie.

 Pris 75 kr. for medlemmer og 125 kr. for ikke-medlemmer. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Mandag d. 22. januar.

 

Onsdag d. 6. marts kl. 18 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

Generalforsamling og Bent Holm: ”Dario Fo – kunstner uden grænser”

Vi begynder med at afholde årets generalforsamling. Dagsorden udsendes i god tid inden. Bemærk at forslag til emner, man ønsker drøftet, samt forslag til kandidater til bestyrelsen ifølge foreningens vedtægter skal fremsendes senest 14 dage før generalforsamlingen. I 2024 er dette særligt relevant, idet der skal bruges 2-3 nye medlemmer af bestyrelsen. Vær også opmærksom på, at vi af hensyn til generalforsamlingen og aftenens foredrag allerede begynder kl. 18.00

Generalforsamlingen vil vare fra kl. 18 til ca. 19, hvorefter aftenens foredrag vil begynde. Vi håber på stort fremmøde, så vi kan få en god drøftelse af foreningens udvikling.

 Aftenens foredragsholder Bent Holm arbejdede sammen med Dario Fo i næsten et halvt århundrede, hvor han kom tæt på kunstnerens mangfoldige virke. I foredraget vil han give et bredspektret indblik i Fos kunstneriske udtryksregister sat ind i en ramme af Italiens nyere historie. Italieneren Dario Fo var et kunstnerisk fænomen uden grænser. Skuespiller, dramatiker, scenograf, billedkunstner og forfatter. I 1997 modtog han Nobelprisen i litteratur.

Dario Fos (og måske hans hustru Franca Ramas) dramatik vil formentlig være mange af jer bekendt fra opførelser på danske teatre, bl.a. i Odense.

Bent Holm er dr.phil.,forsker, dramaturg og  oversætter af Dario Fos skuespil og bøger, senest ”Der er en skør konge i Danmark”(2015) og ”Dronning Christina af Sverige – tilfældigvis en kvinde”(2019). Har også skrevet ”Holbergs masker – komik og satire i 300 år”(2021) og ”Fænomenet Fo”-gøgler, maler, ven (2024). Kurator på udstillingen ”Tre secoli di inspirazione italiana nel teatro danese – da Ludvig Holberg a Dario Fo”, Rom 2023. Gæsteprofessor i Firenze. Cavaliere della stella

d Ítalia 2005.

Vi slutter aftenen af med et glas vin og en bid brød.

Gratis for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 125kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Tirsdag d. 5. marts.

 

 

Torsdag d. 4. april  kl. 19 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Odense C

Bernhard Hagen: Italien under Georgia Meloni

 Mange har set og ser Le Penne i Frankrig, Trump i USA, Meloni i Italien, udviklingen i Polen og Ungarn som trusler mod demokratiet. Bernhard Hagen vil med fokus på Melonis karriere og politik give os en opdatering på forandringerne i Italien under hendes ledelse.

NB fra bestyrelsen: Foredraget kan delvis ses som en fortsættelse af Alberte Bové Ruds foredrag om populismen i Italien fra foråret 2022.

 

Bernhard Hagen, der vil være mange af Dantes medlemmer bekendt, er cand. mag. i historie, italiensk og samfundsfag samt lektor emeritus fra aarhus Katedralskole. Han er en stor kender af Italien og har bl.a. beskæftiget sig indgående med det italienske politiske system. Han er desuden en flittig foredragsholder.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Pris 75 kr. for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 125 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/.

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 3. april.

 

 

Mandag d. 6. maj kl.19 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Od. C.

Pianisten Nazareno Ferruggio spiller Scarlatti

 Som afslutning på forårets program inviterer vi til at møde og høre den italienske pianist Nazareno Ferrugio spille sonater skrevet af den italienske komponist Domenico Scarlatti.

Domenica Scarlatti er født i 1685 (samme år som Bach og Händel) og opvokset i Napoli i en musisk familie. Han dør i Madrid ved det spanske hof, hvor han var ansat. Han var yders produktiv og klassificeres som en stor barok-komponist, der bl.a. skrev operaer og et stort Stabat Mater-værk til Peterskirken. I dag er han mest kendt for sine 555 sonater oprindeligt skrevet for cembalo, men i dag omsat til klaver/ flygel.

Vi er så heldige, at Seniorhuset råder over et flygel, som vi har fået stillet til rådighed til vores koncert.

Nazareno Ferrugio er pianist og solopianist uddannet ved musikkonservatoriet i Bari. Han havde sin amerikanske debut i Carnegie Hall i 2006 og har spillet solo med en lang række orkestre i Europa. Nazareno Scarlatti – projektet er tilgængeligt på platformen Distrokid.

 

Pris 75 kr. for medlemmer og 150 kr. for ikke-medlemmer. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Søndag d. 5. maj

 

Med venlig hilsen

Marie-Louise Gam

Formand