Tirsdag den 13. april kl. 18.30: Leonardo Sciascia fylder 100 år – Foredrag ved Lene Waage Petersen

GRATIS ON-LINE FOREDRAG:

 

Den store sicilianske forfatter Leonardo Sciascia blev født 8.januar 1921 i Racalmuto på Sicilien og døde 20.november 1989, 68 år gammel i Palermo. Han er en af de største og mest spændende italienske forfattere efter 2. verdenskrig. Alle hans bøger – og de er mange! – har rødder i sicilianske forhold og kultur. Sicilien bliver hos Sciascia helt eksplicit en metafor for verden, med de grundlæggende temaer om magtens væsen, sandhed over for bedrag, og manglen på retfærdighed og fornuft.

 

Sciascias foretrukne genrer er på den ene side mafiakrimien (f.eks. Il giorno della civetta, 1961 – Uglens dag) og på den anden side dokumentarfortællinger, ofte med udgangspunkt i historiske retssager og processer (f.eks. La morte dell’inquisitore,1964 om en inkvisitionsproces på Sicilien eller bogen om mordet på Aldo Moro, L’Affaire Moro,1978). I begge genrer bliver drivkraften en undersøgelse af bedragets former og et forsøg på at afdække sandheden.

 

Sciascia har også skrevet en lang række essays om siciliansk kultur, blandt andet om yndlingsforfatteren Pirandello og om den religiøse kultur på Sicilien. Han var desuden en ofte polemisk samfundsdebattør.

 

Hans sidste bog Una storia semplice er en raffineret, ironisk sammenskrivning i ekspresfart (50 sider) af alle hans store temaer om magt, retfærdighed og bedrag – samtidig med at den tegner tre personer, der alle rummer en side af Sciascia selv. Den udkom efter hans ønske den dag, han døde.

 

Foredraget holdes på dansk ved Lene Waage Petersen, lektor emerita i italiensk ved Københavns Universitet.

 

Arrangeret af Det Italienske Kulturinstitut i Oslo

 

Foredraget streames direkte på: https://www.facebook.com/DetItalienskeKulturinstituttIOslo/live  (tilgængeligt også for dem, som ikke har en facebook-profil)

NB! Ingen registrering er nødvendig, og foredraget er gratis. For at få adgang til foredraget er det tilstrækkeligt at klikke på linket ovenover ved foredragets start kl. 18.30

I samarbejde med: Istituto Italiano di Cultura Copenaghen

Entré : Gratis ’adgang’