Rejse: Rom i december med to af foreningens trofaste foredragsholdere

Vi er glade for at meddele at to af Foreningens trofaste foredragsholdere i Århus-afdelingen er rejseledere på en interessant rejse til Rom:

”Rom i december”
Kunst, historie, julemarked på Piazza Navona, kastanjesælgere på gadehjørnerne og sort sol over Peterskirken
Første uge af december 2013
Mogens Nykjær  Leif Erik Vaag

En rejse for erfarne Rom-rejsende, hvor vi besøger nogle af de mindre kendte, men endnu mere interessante steder i Rom.
Selvom rejsen er en slags ”Rom for fortsættere’, så vil også nye Rom-rejsende få en fantastisk oplevelse med de to yderst kompetente rejseledere:
Mogens Nykjær, mag. art, tidl. lektor i kunsthistorie på Aarhus Universitet og bl.a. forfatter til bøgerne: Peterskirken og I Pavernes Rom samtVenezia, Byhistorie og kunst
Leif Erik Vaag ph.d. i klassisk arkæologi, tidligere chefredaktør for Tidsskriftet SFINX

På vores veje rundt i Rom kommer vi naturligvis også tæt på de mest kendte seværdigheder, så nye Rom-rejsende kan også roligt tage med!
Vi udnytter de seks dage fuldt ud:  der er afgang fra Kastrup og Billund om morgenen og ankomst til Rom kl. 13 og hjemrejsen er meget sent på eftermiddagen.
I Rom bor vi på Roms mest centralbeliggende hotel, 2 minutter fra Ghetto’en, 5 minutter fra Campo de’ Fiori og 4 minutter fra Trastevere,- et charmerende turistklassehotel, uden elevator men til gengæld med god morgenmad og den allerbedste beliggenhed.  Herfra kan vi nemt komme rundt og se, hvad der bør ses, når man ikke før har været i Rom eller måske bare ønsker at få indtryk fra tidligere ture sat ind i en sammenhæng.
Rom er på mange måder Europas arnested. Det var her, det romerske rige havde sit kraftcenter i århundrederne omkring Kristi fødsel, det var her, de kristne valgte at bygge verdens største kirke, Peterskirken, for at vise, hvilken religion, der var den stærkeste; det var her, at nogle af renæssancens store kunstnere, som Michelangelo og Raffaello, efterlod deres geniale værker; og det var også herfra, at en lille mand som Mussolini troede, at han kunne skabe et nyt verdensrige.

Program og tema for rejsen:
Minimums-programmet vil bl.a. indeholde følgende punkter- og vi holder mere end vi lover:
Vi starter med at orientere os i området omkring vores centraltbeliggende hotel. Ser dels resterne af den gamle jødiske Ghetto dels de vigtige antikke arkitekturværker Marcellusteatret og Octavias Portico. Er tiden til det, når vi også at kigge indenfor i en enkelt eller to af Roms mange kirker. Vi præsenterer de samlende ideer i turens faglige indhold.

Senere mødes vi på Piazza della Repubblica og besøger først kejser Diocletians store badeanlæg, hvoraf en del i renæssancen blev ombygget til en kirke af Michelangelo. Derpå den store antiksamling i Palazzo Massimo med bl.a. de berømte vægmalerier fra kejserinde Livia villa. Siden  ser vi et hovedværk i renæssancens byplanlægning, Mosesfontænen, og de nærliggende kirker Santa Susanna og Santa Maria della Vittoria med bl.a. Berninis skultur af den hellige Teresas henrykkelse.  Vi ser de to “Quirinalkirker”, Borrominis San Carlo alle Quattro Fontane og Berninis San Andrea al Quirinale, hovedværker i romersk arkitektur. Fra dem går vi til pladsen foran Quirinalpaladset og nyder udsigten over Rom. Dagen afsluttes med et besøg i kejser Trajans Mercato.

Næste nedslag bliver nord for bymuren – eller i dronning Christinas fodspor. Vi mødes på Piazza del Popolo og tager sporvognen til Ponte Molle. Vi ser den antikke bro over Tiberen og den barokke iscenesættelse af denne “port til Rom”. Vi hopper derefter af og på sporvognen ind mod Rom og besøger bl.a. Roms splinternye museum for samtidskunst, et arkitektonisk mesterværk af den iransk-britiske arkitekt Zaha Hadid.

Vi besøger siden en af de fornemste pavelige renæssancevillaer, Villa Giulia. I dag rummer villaen det romerske museum for etruskisk kunst. Vi kigger grundigt på denne samling. Frokosten kan måske indtages et sted i den store Borghesehave, den største af Roms “grønne lunger”. Vi kigger forbi Det danske Akademi i Rom, som ligger i udkanten af Borgheseparken og slentrer derfra i retning af udsigtsbalkonen på Monte Pincio med et betagende vue ud over byen i retning af Peterskirken. Hjemturen går via Den Spanske Trappe.

En formiddag tager vi i Trastevere med et besøg i Villa Farnesina, en skatkiste fuld af nogle af renæssancens fornemste vægmalerier (bl.a. af Rafael). Over for villaen ligger Palazzo Corsini, dronning Christinas residens i Rom. I dag rummer det store palads en interessant kunstsamling foruden dronningens dødsværelse. Vi går gennem Trastevere og kigger ind her og der undervejs.
Om eftermiddagen kører vi til de to antikke/oldkristne arkitekturmonumenter i byens udkant Santa Costanza og Sant Agnese fuori le mura. På hjemrejsedagen tager vi afsked med Rom i kvarteret omkring Piazza Navona; vi ser nogle af kvarterets mange kirker og paladser og får også tid til et kig indenfor i endnu en af Roms store antiksamlinger, Palazzo Altemps, der ligger et stenkast fra Piazza Navona.

Udover minimumsprogrammet vil der være andre interessante besøg og med hotellets meget centrale beliggenhed, kan man nemt også på egen hånd komme rundt i byen.

Turen er for alle kunsthistorisk- og historisk interesserede, nye såvel som tidligere Rom-farere, som føler trang til at få en forståelse for antikkens, renæssancens, barokkens og det nyere Italiens kunstneriske og politiske udtryk. Der kræves ingen specielle forudsætninger – bortset fra glæden ved at få en pragtfuld by og en god historie serveret af gode to fortællere, der mestrer at formidle deres stof på en enestående god måde.
Både Mogens Nykjær og Leif Erik Vaag  har gennem deres mange ophold i Rom erhvervet sig en fortrolighed med stedet, der sammen med deres store faglige viden og  evne til at formidle gør dem til  spændende rejseførere.
Det bliver en historisk vandretur, der giver et indblik i Roms levende ”arkæologi”. Der vil blive slidt på sålerne, så det er vigtigt at være rimeligt gående og at have gode travesko med; men vi vil også benytte bus og metro (inkluderet) for at komme rundt til alt det spændende.

Vi bruger formiddagene og noget af eftermiddagene til det tilbudte program..Alle aftener spiser vi sammen på gode, folkelige restauranter.
Der skulle blive lidt mulighed for på egen hånd at gå i butikker eller lade sig bestjæle på markeder eller i busser – det er også farverige aspekter af Rom!

Efter behov tilbyder vi råd og vink om yderligere oplevelser. Vejret er sikkert mildere end i Danmark og før-julestemningen med det bløde kulbuelys om aftenen er fortryllende.

Med de mange fælles måltider er turen meget oplagt også for ene-rejsende. I det omfang, det er ønsket og muligt, kan man endvidere uden tillæg blive ’parret’ med anden rejsende på dobbeltværelse – ellers betales det normale enkeltværelsestillæg.

Det endelige time-for-time-program vil ligge klar inden afrejsen, men med de to eksperter gør man klogt i at tilmelde sig hurtigt, for det blive en uforglemmelig smuk og oplevelsesrig tur på den bedste årstid at besøge Rom.

Praktiske oplysninger:

Rejsen koster pr. person i dobbeltværelse kr. 8.980,-

I prisen er inkluderet:
•           Flytransport Kastrup eller Billund – Rom T/R inkl. lufthavnsskatter
•           Transfer lufthavn – hotel t/r i Rom
•           5 nætter på dobbeltværelse inkl. morgenmad på Hotel Arenula
•           Guidet program
•           5 fællesmiddage, ekskl. drikkevarer
•           Entréer til alle de seværdigheder, der er fælles arrangementer

Enkeltværelse kan i begrænset omfang købes til en merpris på kr. 1.500

Nærmere oplysninger/TILMELDING:
send mail til [email protected], så sender vi tilmeldingskupon.

Tilbage til tidligere arr. oversigten