Program forår 2023

Program forår 2023

Torsdag d. 26. januar kl. 19 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Odense C

Mathilde Teglgaard Nielsen: Højdepunkter i italiensk kunst

Mathilde Teglgaard Nielsen skriver sådan om sig selv og sit foredrag:

“Jeg er kunsthistoriker og tilbyder oplevelser med kunst, arkitektur og design i form af foredrag, museumsbesøg, byvandringer og rejser. Hele kunst- og arkitekturhistorien er mit arbejdsfelt. Jeg søger at berige og begejstre med alt fra de gamle egyptere, Mona Lisa, Bauhaus og Picasso til BIG, Take the Money and run og mere af det nyeste nye indenfor kunst, arkitektur og design.

 

Botticellis Venus’ fødsel (ca. 1485), Leonardos Mona Lisa (ca. 1503), Michelangelos loftsudsmykning i Det Sisxtinske kapel (1508-1512), Caravaggios Judith halshugger Holofernes (ca. 1599) og Berninis David (1624) er nogle af de absolutte højdepunkter i italiensk kunst. I dette foredrag betragter vi disse berømte værker fra mange perspektiver. Vi hører om kunstnerens inspirationskilder og forarbejder. Vi går under overfladen på værkerne og hører om deres tilblivelsesproces. Vi diskuterer motivernes betydning. Vi sætter værkerne i relation til deres samtid, den kunstneriske og samfundsmæssige udvikling. Vi hører om værkernes livshistorie; rejser, flytninger, konservering og et tyveri. Om kopier, varianter og parafraser. Om samtidens og eftertidens modtagelse og fortolkninger af værkerne. Og om myter om dem.”

 

Vi slutter aftenen af med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer 50 kr. Ikke-medlemmer betaler 100 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 25. januar.

 

Onsdag d. 22. februar, Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C

Peter Skovfoged Laursen: En rejse gennem italiensk filmhistorie

Peter Skovfoged Laursen skriver sådan om sig selv og sit foredrag:

” Vi vil denne aften tage en rejse gennem den italienske filmhistorie set gennem en række af de film, som har gjort sig internationalt bemærket ved at vinde en af filmverdenens to mest prestigefyldte priser: Den amerikanske Oscar og den franske Guldpalme.

Vi starter med den italienske neorealisme og Vittorio De Sicas rørende hovedværk Cykeltyven (1948) og bevæger os derefter over Federico Fellinis selvbiografiske (1963) og Luchino Viscontis bjergtagende historiske drama Leoparden (1963). Deudover vil vi se og diskutere klip fra bl.a. Guiseppe Tornatores Mine aftener i Paradis (1988) og Paolo Sorrentinos hyldest til Rom i Den store skønhed (2013).”

Peter Skovfoged Laursen er filmhistoriker og underviser på Ørestads Gymnasium og Folkeuniversitetet i Kbh. Han har de sidste ti år introduceret filmklassikere i Cinemateket i Kbh. i serien ”Filmuniversitetet”.

Vi slutter aftenen af med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer 50 kr. Ikke-medlemmer betaler 100 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:    http://flexbillet.dk/dante-odense/  

Sidste frist for tilmelding: Tirsdag d. 21. februar.

 

 

Tirsdag d. 21. marts  kl. 18, Historiens Hus,  Klosterbakken 2, 5000 Odense 

Generalforsamling og 

Iørn Kortzen: ”Italiensk og dansk – ord i billeder – billeder i ord”

Vi begynder med årets generalforsamling. Dagsorden udsendes i god tid inden. Bemærk at forslag til emner, man ønsker drøftet, samt forslag til kandidater til bestyrelsen ifgl. Foreningens vedtægter skal fremsendes senest 14 dage for generalforsamlingen. Vær også opmærksom på, at vi af hensyn til generalforsamlingen og aftenens foredrag begynder kl. 18. Generalforsamlingen vil vare fra kl.18-kl.19 , og foredraget vil begynde kl. 19.

 

Efter generalforsamlingen vil professor Emeritus Iørn Kortzen holde foredrag om italiensk sprog. Han har på det kraftigste understreget, at foredraget er rettet mod tilhørere, der ikke behersker italiensk. Han skriver følgende om sit foredrag:

 

” I mit foredrag sammenligner og beskriver jeg italiensk og dansk som to forskellige sprogtyper på baggrund af de billeder, italienske og danske ord formidler. En fascinerende og interessant forskel ligger nemlig i, at det som tendens er udsagnsordene i dansk, der formidler billeder, men navneordene i italiensk. I det hele taget vil jeg vise, at der næppe er noget morsommere end at studere og sammenligne sprog. Undervejs stiller jeg spørgsmålet om dansk eller italiensk er sværest at lære, og hvad det betyder for hele vores verdenssyn, at vores sprog er så forskellige. Er det i det hel taget den samme verden, som vores sprog gengiver?”

 

Iørn Kortzen er dr. linc. merc. og professor emeritus fra Copenhagen Business School. I årene 2002-2015 var han den ene af Danmarks blot to professorer i italiensk. I 1996 skrev han doktordisputats om de italienske kendeord, og han har publiceret ca. 170 videnskabelige artikler og bøger om sprog. I 2004 blev han slået til italiensk ridder af den italienske præsident som belønning for hans medvirken til udbredelsen af italiensk sprog og kultur i Danmark.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Gratis for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 100 kr. Tilmelding (og betaling) sker via dette link:  http://flexbillet.dk/dante-odense/.

Sidste frist for tilmelding: Mandag d. 20. marts

 

Tirsdag d. 18. april kl. 19, Historiens Hus, Klosterbakken 2,  5000 Odense C

Bjørn Thomassen: Et katolsk land? Kirke og religion i Italien

Bjørn Thomassen skriver følgende om sit foredrag:

” Vi kender alle Italien som et katolsk land, men er kirken stadig vigtig for almindelige italienere? ”

Med muntre anekdoter gør Bjørn Thomassen os klogere på, hvordan religiøsiteten udleves i det moderne Italien, samt hvilken betydning immigration, sekularisme og multikulturalisme har for katolicismen.

Bjørn Thomassen er professor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet samt forsker i globale studier og sociologi.  Han har boet 17 år i Italien og har udgivet adskillige bøger og artikler om landet.

Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.

Pris for medlemmer: kr. 50. Ikke-medlemmer betaler 100 kr.

Tilmelding: http://flexbillet.dk/dante-odense/.

 

Sidste frist for tilmelding: Mandag d. 17. april.

 

Solveig Bennike

Formand