Onsdag, den 13. september 2017. Foredrag ved Louise Nyholm Kallestrup: I pagt med djævelen

 

Dante Sydøst indbyder til efterårets første foredrag – ved Louise Nyholm Kallestrup, lektor i kulturhistorie, SDU.

Sted: Trinitatis Sognegård, Danmarksgade 61, 7000 Fredericia

Kort: se dette LINK

I år fejrer vi så 500 året for startskuddet på reformationen, nemlig Luthers teser på Wittenbergs kirkedør. 1500tallet blev et århundrede præget af religiøs fornyelse, opbrud og reform, men også af voldsomme kætter- og trolddomsforfølgelser i det meste af Europa.

I Danmark har der i mange år hersket en sejrsfortælling om reformationen, hvor overgangen fra katolicisme til protestantisme er blevet set som et skridt på vej mod det moderne samfund. I den fortælling er det katolske blevet præsenteret som en formørket fortid. Film og bøger om hekse- og kætterforfølgelser har medvirket til at fastholde et billede af den katolske kirke og særligt inkvisitionen som brutal og intolerant.

I foredraget zoomes ind på de italienske hekseforfølgelser og deres forløb, og hvorledes den romerske inkvisition på denne ene side var en for sin tid moderne juridisk institution, men på den anden side et produkt af en tid, hvor religiøs intolerance og ensretning prægede Europa.

Foredraget vil også drage sammenligninger med hekseforfølgelserne i Danmark.  De foregik nogenlunde på samme tid. Sammenligningerne vil nok overraske en del danskere!

 

Louise Nyholm Kallestrup

er lektor i kulturhistorie for perioden 1500-1750 ved Syddansk Universitet i Odense. Her har hun været ansat i små ti år, de seneste tre som lektor.  Hun tog sin kandidatuddannelse såvel som sin PhD ved Aalborg Universitet. Hendes forskning omhandler Italiens og Danmarks reformationshistorie, med et særligt fokus på almindelige mennesker- især trolddomsforfølgelser. Hun har udgivet flere bøger og videnskabelige artikler om emnet. En af bøgerne er på dansk: I pagt med djævelen (Anis, 2009). I øjeblikket arbejder hun sammen med to kolleger på et lidt andet projekt om Italien, nemlig en bog om Roms historie og arkitektur fra Augustus til Mussolini. 

 

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang og skal ikke forhåndstilmelde sig, men foreviser blot på anfordring gyldigt medlemskort; mens gæster og ikke-medlemmer betaler kr. 100/person.

    Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen – og samtidig få adgang til en række arrangementer hvert år. Se under INDMELDELSE på Dante Sydøsts hjemmeside).

 

I pausen byder vi som sædvanligt på et glas vin og en hyggelig snak med foredragsholderen og med de øvrige medlemmer.

 

Dante Sydøsts tovholdere i forbindelse med dette arrangement:

 

Dagny Pol Køster, [email protected] , 24 44 44 51

 

Sven Lundberg, [email protected] 29 28 93 11.