Onsdag den 10. november. Henning Pryds, foredrag om Napoli.

 

Vi er glade for at kunne invitere til et foredrag med lektor, Emeritus Henning Pryds

 

 

 

‘BYVANDRING I NAPOLI I ET HISTORISK OG KULTURELT PERSPEKTIV’

Onsdag den 10.november kl. 19.30

Århus Universitet,

NB: I det vanlige auditorium i de “gule bygninger”, i Nordøsthjørnet.

Bygning 1324, lokale 011

Se kort, tryk på LINK  

Siden 2012 har jeg fagligt og lidenskabligt beskæftiget mig med Napolis historie og kultur.

Napoli er med dens 2800 års historie en af de ældst eksisterende byer i Europa. I 1700-tallet var den en af Europas folkerigeste og mest betydningsfulde kulturbyer, kun overgået af London og Paris. Set fra et Middelhavsperspektiv ligger byen centralt mellem Afrika, Mellemøsten, Balkan og Catalonien, hvilket ikke alene har formet byens særlige kultur, men også frembragt dens rigdom og dens historiske og politiske betydning.

Foredraget giver et overblik over byens struktur, dens forskellige kvarterer (rioni) , dens pladser, arkitektur og boligformer, samt de vigtigste museer og seværdigheder, således at man som førstegangsbesøgende nemmere kan orientere sig i byens tilsyneladende kaos.

Måske opleves Napoli bedst gennem dens myter og historie, dens ”strati”, dvs. dens historiske lag, der som løgringe, lag på lag, fra antikken til i dag, ikke alene er synlige i bybilledet, men også forudsætningen  for byens kulturelle ”porøsitet”.

Fokus i foredraget er på 1) barokken, på Vicekong Pedro don Toledos modernisering af Napoli i midten af 1500-tallet og 2) det selvstændige kongedømme, Regno delle Due Scillie (1734 – 1861) samt 3) på den aktuelle byfornyelse og omfattende turismeudvikling.

Henning Pryds, Lektor, Emeritus, Institut for Kulturvidenskaber, Syd Dansk Universitet.

Besøgte Napolibugten første gang i 1964.

Aktuelt:

Studieophold i 2012 (feb. – marts), Vico Duchesca, Quartiere Mercato.

Bosat og studieophold i 2018 (feb. – maj), Via D. Cirillo, Quartiere San Lorenzo.

Bosat i aug. 2019 – marts 2021 i Via Mateo Renato Imbriani, Quartiere Avvocata.

 

 

Medlemmerne af Foreningen Società Dante Alighieri har gratis adgang, skal ikke forhåndstilmelde sig, men og viser på blot på forlangende gyldigt medlemskort; mens ikke-medlemmer og gæster betaler kr. 100/person.**

Gæster og ikke-medlemmer skal tilmelde sig foredraget ved at købe adgangsbillet via dette LINK

(Måske ville det være en god idé spare de 100 kroner og i stedet at melde sig ind i foreningen, og samtidig få adgang til 10-15 arrangementer).

Efter foredraget bydes som vanligt på et glas vin og mulighed for snak med foredragsholderen og med de øvrige medlemmer.

 

**NB: I forbindelse med betalingen opkræves et billetgebyr på kr. 5,- samt et lille, varierende gebyr til kortudsteder afhængig af, om man betaler med Dankort, Visa, Eurocard m.fl.