Vi inviterer til et dejligt efterårs-program med Dante Odense. Vi har både godt til ganen, mulighed for hyggelige stunder og en række foredrag om emner, der udvider vores horisont og viden om det skønne, paradoksale land, som samler os i denne forening. Vi glæder os til at se jer allesammen.
Onsdag d. 28. august 2024 kl. 19:00 på Grand Hotel, Jernbanegade 18, 5000 Odense C.
Italiensk ”frutti di mare” middag på Grand Hotel
Vi åbner efterårssæsonen med italiensk skaldyrsmiddag på Odenses ikoniske First Grand Hotel i Jernbanegade. Grand Hotel åbner sine døre for os enten i den smukke søjlesal (restauranten) eller i Storesal med krystallysekronerne – afhængigt af antallet af tilmeldte. Køkkenchef Carsten Madsen og kok Alessandro Villano sammensætter en tre-retters italiensk skaldyrsmenu af lokale – danske – råvarer af højeste kvalitet. Ideen er at skabe en skøn forening af italiensk og dansk tradition.
Menu :
- Antipasto : Capesante scottate servite con mele marinate, uova di lompo rosse, maionese all’astice (stegte kammuslinger med marinerede æbler, stenbidderrogn og hummer mayonnaise)
- Entrata principale : Ravioli ripieni con crema di astice serviti in crema di burro salato (Hjemmelavede ravioli med hummerfyld i en sauce af saltet smør)
- Dessert : Tiramisu classico (Klassisk hjemmelavet tiramisu)
Alessandro Villano er født i Palermo og opvokset i Rom, hvor han uddannede sig til kok ved l’Istituto Professionale Statale per i Servizi dell’Enogastronomia e dell’Ospitalità Alberghiera “Amerigo Vespucci”. Alessandro kom til Danmark i februar 2023 for at lære et andet land at kende, og fordi han mener at livskvaliteten er højere i Danmark, især for børnefamilier. Han har arbejdet forskellige steder på Fyn, blandt andet Under Lindetræet, før han landede hos Grand Hotel.
Pris 350 kr. for medlemmer og 450 kr. for ikke-medlemmer – Dette er en rigtig god pris, når man tager stedet og kvaliteten i betragtning. Drikkevarer skal tilkøbes særskilt.
Tilmelding (og betaling) sker via dette link:
Sidste frist for tilmelding : Tirsdag d. 13. august
Mandag d. 23. september 2024 kl. 19:00 i Seniorhus Odense, Toldbodgade 5, 5000 Odense C.
Via Francigena – til fods mod Rom
Aftenens foredrag handler om pilgrimsruten fra Canterbury til Rom, som er overleveret på skrift af Sigeric, ærkebiskoppen af Canterbury,’s skriver i år 990. Ruten starter i England og gennemløber Frankrig og Schweiz. Dens sidste 1000 km er gennem Italien fra det store Sankt Bernhards Pas til Peterskirken i Rom. Ruten blev genoplivet for omkring 30 år siden som ”moderne” pilgrimsrute og et alternativ til ”Compostela Caminoen”. Foredraget indleder med den historiske kontekst omkring den gamle Via Francigena og rutens forholdsvis nylige genopståen, for så at fokusere på højdepunkter langs de sidste 1000 km gennem Italien, en – næsten ubrudt – perlerække af skønhed og historie. Vi afslutter med lidt praktik om det at vandre på ruten i det 21. århundrede.
Marie Louise Schack Gam er medlem af Dante Odense og siden marts 2024 “Présidente” for Dante Odense Afdelingen. Marie Louise er jurist og arbejder til daglig med risikostyring, forretningsetik og uddannelse i et revisionsfirma. Marie Louises alter-ego er dog italiensk-talende, passioneret arkæologi-, historie- og kunst-interesseret. I 2019 gik hun derfor fra Odense til Rom, for at se om, og hvordan, det kunne lade sig gøre.
Vi slutter aftenen af med et glas vin og en bid brød.
Pris 50 kr for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 75 kr.
Tilmelding (og betaling) sker via dette link:
Sidste frist for tilmelding: mandag d. 23. september.
Onsdag d. 30. oktober 2024 kl. 19:00 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 Odense C
Italiens berømte vulkaner
Et spændende foredrag med Henning Andersen, der omhandler Vesuv – vulkanen over alle vulkaner, Etna – Europas mest aktive vulkan, vulkanøen Stromboli og sidst men ikke mindst den nærliggende ø Vulcano, hvor man troede, at vulkanguden boede og arbejdede i sin smedje, og som har lagt navn til naturfænomenet: De ildsprudende bjerge.
Det var i Italien, at vulkanforskningen begyndte i sin tid med den ældste beskrivelse af et vulkanudbrud – nemlig Plinius den Yngres breve om Vesuvs udbrud i året 79 e. Kr. f., og siden ved oprettelsen af verdens første vulkanologiske observatorium i 1841-45. Danmark har et specielt forhold til netop Vesuv, dels fordi Kong Christian VIII skrev en vulkanologisk afhandling om Vesuv, dels fordi H. C. Andersen havde et helt specielt forhold til denne vulkan.
Henning Andersen har skrevet adskillige bøger om vulkaner, bl.a.”Vesuv den udødelige vulkan”, “Øer født af ild”, ”Vesuv en meget farlig vulkan”, ”Etna ildens bjerg” og bogen “Vulkaner”, der også handler om andre italienske vulkaner. Senest i februar 2018 udkom hans bog: “Myter og sagn om vulkaner”. Han har desuden medvirket i en række TV programmer, hvoraf kan nævnes ”Mod Vesuv jeg øjet vender”, der handler om H.C. Andersens dragning mod Vesuv og senest filmen om Etna.
Henning har skrevet mange artikler om vulkaner til danske aviser, tidsskrifter +og på Vilkaneksperten.dk. Han holder foredrag og underviser i Folkeskoler og er medlem af De Berejstes Klub.
Vi slutter som sædvanligt aftenen med et glas vin og en bid brød.
Pris 75 kr. for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler 125 kr.
Tilmelding (og betaling) sker via dette link:
Sidste frist for tilmelding: Onsdag d. 30. oktober.
Onsdag d. 4. december kl. 18:30 i Seniorhuset, Toldbodgade 5, 5000 Od. C.
Foredrag om – og smagning af – olivenolie efterfulgt af “italiensk” julefrokost
Vi har været nødt til at ændre lidt i programmet, fordi foredragsholder Peter Mandal Hansen er sygemeldt i en periode. Vi håber at høre ham i 2025.
Vi er derimod så heldige, at Francesco Ulisse kommer og fortæller om olivenolie og afholder oliesmagning.
Selvom Francesco har boet en menneskealder eller mere i Odense, tager han stadig flere gange årligt hjem til sit italienske bagland og olivenlund i Abruzzo, for at pleje træerne og selvfølgelig også for at høste sine egne oliven, der sendes til pres i den lokale olivenmølle.
I løbet af sine mange år i Odense har Francesco Ulisse altid været, og er stadig, uhyre aktiv. Han har blandt andet haft “ristoranti”, har stadig import af skønne italienske fliser og kakler, er corrispondente consolare og på det senest også dygtig og inkarneret trøffeljæger – både i Italien og i Danmark!
Julefrokosten finder sted umiddelbart efter foredraget. Vi får maden leveret fra Al Buon Cibo
Prisen for foredrag + julefrokost, eksklusive drikkevarer, er 250 kr. per medlem. Ikke-medlemmer betaler 300 kr. pr. person. Vin vil kunne købes på stedet af vores tro leverandør Jan Tofte-Hansen. Vand vil også kunne købes på stedet.
Tilmelding og betaling sker via dette link :
Sidste frist for tilmelding : Søndag d. 24. november.